”Hienosti on mennyt monta vuotta”

Markku Kourunen on työvuosiltaan Sjögrenin vanhin työntekijä. Kilometrejä on karttunut jo 30 vuoden ajalta. Syitä siihen, miksi mies on viihtynyt yrityksessä niin pitkään, on monia. Tässä jutussa Markku avaa niistä tärkeimmät.

Kilometrejä 30 vuoden verran

Markku Kourusella on kiire: veneenpohja odottaa paikkaamista. Eletään juhannusviikkoa, ja pian olisi tarkoitus suunnata veneen nokka kohti mökkisaarta ja keskikesän juhlan viettoa.

Silloin, kun Markku ei ole vapaalla, hän suuntaa keulan kohti Riihimäkeä, Hämeenlinnaa tai Jyväskylää. Tällöin vene on vaihtunut rekkaan, jonka kyydissä on maitotuotteita.

– Minä olen maitopoika, Markku nauraa.

Kilometrejä miehelle on ehtinyt kertyä alle jokunen, sillä hän on työskennellyt alalla jo vuodesta 1990 – ensimmäistä seitsemää kuukautta lukuun ottamatta koko ajan Sjögrenillä. Aikoinaan hän valmistui Haukiputaan ammattikoulusta autonkuljetuspuolelta.

– Monet ovat kysyneet, kun en ole vaihtanut firmaa, Markku kertoo. – Olen tosi tyytyväinen kaikkeen. Jos en olisi, olisin vaihtanut.

Johtajat parhaasta päästä

Kourunen on työvuosiltaan Sjögrenin vanhin työntekijä. Mutta mikä pitää miehen yrityksessä? Syitä on monia. Yritys on varma palkanmaksaja ja sillä on hyvä kalusto, josta pidetään hyvää huolta.

–Ei tarvitse ajella millään romuilla, Markku naurahtaa.

Tärkeintä ovat kuitenkin ihmiset.

– Sjögrenillä on kiva olla. Tulen johtajien kanssa hyvin toimeen, varsinkin Brita Sjögrenin. Hän on johtaja parhaasta päästä. Pystyy sanomaan kaikki asiat, ja jos apua tarvitsee, niin autetaan.

”Eipähän ole tarvinnut olla työttömänä”

Markun mukaan kuljetusala vaatii omanlaisen luonteen: arkajalka ei voi olla muttei myöskään huimapää.

– Varsinkin talvikeleillä pitää olla älliä päässä.

Omille lapsilleen Markku on puhunut siitä, että ala on raskas. Työt painottuvat yöaikaa ja sisältävät ajamisen lisäksi lastaamista ja purkamista. Nuorempana yöpainotteisuus oli helpompaa, koska unenpäästä sai kiinni nopeammin. Markku muistuttaa tyytyväisenä, että kolikolla on kuitenkin toinen puoli:

– Eipähän ole tarvinnut olla työttömänä.

Hyvin jaksotettuja työvuoroja

Markun mukaan Sjögrenillä työ jaksottuu hyvin, vaikkakin jaksotus tarkoittaa myös viikonlopputöitä ja sitä, että esimerkiksi jouluna pitää toisinaan olla töissä. Hän lähtee aamulla kotoaan Oulun Kellosta ja ajaa Hämeenlinnaan, jossa nukkuu seuraavan yön. Seuraavana päivänä hän ajaa jälleen takaisin Ouluun ja on illasta jo kotona.

– Olen tottunut siihen, että on reissu ja sitten pari päivää vapaata. Ei ole niin kuin normityöntekijällä, että viisi päivää töitä ja viikonloppu.

Juuri nyt Markulla on kuitenkin kiire, vaikka hän on kesälomalla: Ouluun on luvattu kovia sateita ja ukkosia. Veneen pohja pitää paikata, ennen kuin vettä alkaa tulla. On aika toivottaa hyvää kesää ja hyviä ajoja myös tuleville vuosille.